السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Semua anak Adam melakukan kesalahan. Sebaik-baik yang melakukan kesalahan itu ialah mereka yang bertaubat. (hadith riwayat At-Tirmizi dan Ibn Majah)

05 August 2009

Malaysia antara negara awal pulih daripada kegawatan


Malaysia dijangka menjadi antara negara awal di rantau ini yang akan pulih daripada kegawatan ekonomi, kata bekas pakar kewangan Bank Dunia, Ismail Dalla.

Ismail yang kini pensyarah Pelawat, Fakulti Perniagaan, Universiti George Washington, berkata negara ini bakal menyaksikan pertumbuhan posotif Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) seawal suku ketiga dan keempat tahun ini ekoran peningkatan semula eksport global.

                                                

“Buat masa ini, pertumbuhan positif itu dijana peningkatan eksport khususnya dari China, Amerika Syarikat (AS) dan Eropah.

“Ketika ini secara umumnya, firma di negara berkenaan khususnya syarikat elektronik sedang mengumpul inventori bagi persediaan menjelang musim perayaan hujung tahun ini,” katanya selepas menyampaikan syarahan awam mengenai Pasaran Pendapatan Tetap Malaysia Dalam Konteks Pasaran Bon Global di Kuala Lumpur, semalam.

Syarahan umum dianjurkan Fakulti Pengurusan Lepasan Ijazah (GSM) Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan RAM Holdings Bhd.

Hadir sama Naib Canselor UPM, Prof Datuk Dr Nik Mustapha R Abdullah dan Timbalan Ketua Eksekutif Kumpulan RAM, Wong Fook Wah.

Ismail menambah, berdasarkan petunjuk semasa termasuk peningkatan inventori dan keyakinan penggunaan, ekonomi AS dijangka mampu kembali menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang positif pada tahun depan.

Katanya, negara ekonomi baru muncul seperti Malaysia akan meraih manfaat pemulihan negara ekonomi terbesar dunia itu.

“Malaysia bakal menyaksikan pertumbuhan KDNK positif menjelang hujung tahun ini seperti diunjurkan kerajaan,” katanya.

Ismail, bagaimanapun berkata, untuk negara ini kembali mencatat kadar pertumbuhan tinggi iaitu lebih lima peratus, maka model ekonomi negara harus dikaji semula supaya tidak terlalu bergantung kepada eksport.

“Perubahan dan pengubahsuaian ekonomi bukan perkara mudah, namun ia memberi manfaat besar jangka panjang,” katanya.

Sumber : Berita Harian, Selasa 4 Ogos 2009 (Ekonomi : ms 20)3 comments:

+akufobia+ said...

da boleh bergembira?

Al-Bumbuni said...

xleh gmbire lagi..
hrge court futsal maseh tggi,heh!

+akufobia+ said...

haha.itu masuk dalam ekonomi negara ke?