السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Semua anak Adam melakukan kesalahan. Sebaik-baik yang melakukan kesalahan itu ialah mereka yang bertaubat. (hadith riwayat At-Tirmizi dan Ibn Majah)

24 January 2009

Kalaulah Aku Pelajar YP....

oleh : amin albumbuni



Kalaulah aku pelajar YP,
pasti aku tidak perlu bersusah-payah seperti sekarang,
pasti aku gembira melihat orang tuaku gembira,
tidak termaktub dalam dalam jadual hariannya,
untuk membelek setiap helaian akhbar.

Kalaulah aku pelajar YP,
pasti orang tuaku menyuruhku,
memberi sepenuh fokus kepada muqarrar,
tidak perlukan kekerapan pulang ke rumah,
untuk urusan ini.

Kalaulah aku pelajar YP,
sekurang-kurangnya pasti aku dapat penuhi,
sedikit keinginan diriku untuk memiliki,
sejumlah buku yang menarik di kedai-kedai,
persis rakan-rakanku yang lain,
buku-bukunya tersusun rapat pada raknya,tiada ruang.

Kalaulah aku pelajar YP,
pasti orang tuaku tidak perlu mencapai kacamatanya,
membaca surat-surat, mencongak penyata-penyata,
mungkin juga menjimatkan minyak motor posmen,
tidak perlu membuat u-turn, singgah ke rumahku,
dengan kekerapan yang tinggi.

Kalaulah aku pelajar YP,
pasti sasaranku tinggi,
berlari mengejar kelebihannya,
bukan melihat sahaja peluang ini,
pergi begitu sahaja,
malah ia mencari kita kemudian,
dengan daftar kata yang berlainan.
.................................
>artikel ini tiada kena-mengena antara hidup dan mati
>hanya sekadar cubaan menjana ayat
amin al-bumbuni
27 Muharram 1430H
Segamat


3 comments:

Anonymous said...

ini mcm gambar shah rukh khan

nik uqbah said...

pelajar yp tu apakah amin?

ana juga kadang kadang rasa perlu buat sajak macam ni. untuk menginterpretasikan apa yang terbuku di hati.

tapi, sangat segan untuk post di blog. tulisan tidak sebagus kamu.hehe

Al-Bumbuni said...

nk tau YP tu ape,cube tnye syah..
wt puisi kne umum,trase lak nnti,heh3...
ala tulisan amek je mne2 yg ade dlm micr words tu,huh